Lauwwarm winterslaatje 1

24-01-2016 21:05

Na de overvloedige feestdagen en de obligate nieuwjaarsrecepties en -verplichtingen snakt ons lichaam naar zo rauw mogelijke groenten en vers fruit. Nu de koude toch zijn intrede gedaan heeft, hebben we toch ook nog wel een beetje behoefte aan warm eten maar ook geen te zware winterkost want daarvoor is het ondertussen weer te warm geworden. Niet gemakkelijk, dat weer hier in Zoersel. De volgende wintersalades zijn een perfecte oplossing voor een winter die toch geen echte winter is.

Gemengde rauwkostsalade met een lauwwarme honing-mosterd dressing van balsamico-azijn.

Lauwwarme honing-mosterd dressing van balsamico-azijn

Ingredienten:

- 15 eetlepels olijfolie

-  5 eetlepels balsamico-azijn

- 3 eetlepels honing

- 1 koffielepel mosterd

- peper en zout

Werkwijze:

- Meng alle ingredienten en breng al roerend aan de kook op een zacht vuurtje tot de gewenste dikte bereikt is.

Wij combineerden de onderstaande rauwkostsalades met de dressing:

Salade van wortelen, gember en rammenas

Ingredienten:

- 2 wortelen

- 1 kleine rammenas

- teentje gember

Werkwijze:

Schil en rasp alle groenten en meng ze.

Salade van radiccio en witloof

Ingredienten:

- 1 kleine radiccio

- 3 stronken witloof

Werkwijze:

Verwijder de buitenste bladeren en de binnenste stronk en snij de groenten in fijne stukjes. Meng dooreen.

Salade van veldsla en winterpostelein

Ingredienten:

- 1 bundel winterpostelein

- 1 zakje veldsla

Werkwijze:

Verwijder de steeltjes en de slechte blaadjes, spoel met water en zwier daarna droog.

Voor de afwerking schik je alle slaatjes mooi op het bord , samen met scheutjes van broccoli of prei, afgewisseld met partjes geschilde bloedappelsien. Overgiet met de dressing naar smaak.

Omdat het toch zondag is en de rauwkostsalade sowieso al gezond, aten wij er een sate bij van bioboerderij De Kijfelaar en zelfgebakken frietjes, toch beter dan de frituur, nee?